Mia Mountain är född och uppväxt i Stockholm. Hon studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm 2004-2008.

Under sin utbildning skapade och framförde hon monologen "Also Sprach… Lou" om filosofen, psykoanalytikern Lou Andreas-Salomé. Detta ledde vidare till en magister kurs på teaterhögskolan i Stockholm, där en ensemble bestående av skådespelare, regissörer och dramatiker tillsammans utforskade Lou's värld, vilket resulterade i en föreställning som turnerade till bland annat Iceland Academy of the Arts i Reykjavik och Max Reinhardt Seminar i Wien.

Redan två år innan hon slutade skolan medverkade Mia i Frank Wedekinds pjäs "Lulu" i regi av Ole-Anders Tandberg på Dramaten, och direkt efter examen medverkade hon i ännu en Dramaten-föreställning, Mats Roséns "Allsång" i regi av Ellen Lamm på Elverket. 2009 flyttade Mia till New York där hon har arbetat både på scen och framför kameran.

Mia har fortsatt att jobba i Sverige och gjorde sin långfilmsdebut i "Katinkas Kalas" i regi av Levan Akin. Hon nominerades till L'Oréal Paris Rising Star vid Stockholms Filmfestival 2011 för sin insats som Katinka.

För tillfället medverkar Mia i den hyllade teaterproduktionen "Sleep No More" som går för utsålda hus i New York. Hon gör tre olika karaktärer på roterande schema, Celeste De Winter (Woman in bar), Pagoda (the Matron) och Hecate (Queen of the witches).

     

FOTO: Patrick Miller

PROD: blomill